Μετά από αμέτρητα χρόνια δισκογραφίας και συναυλιών, ήρθε η τελευταία συναυλία των Black Sabbath, χτες το βράδυ στο Birmingham της Αγγλίας.

Ποιοί είναι οι Black Sabbath;

Οι Black Sabbath είναι βρετανικό heavy metal συγκρότημα, το οποίο ιδρύθηκε το 1968 στο Μπέρμιγχαμ από τον τραγουδιστή Όζι Όσμπορν, τον κιθαρίστα Τόνι Αϊόμι, τον μπασίστα Γκίζερ Μπάτλερ και το ντράμερ Μπιλ Γουόρντ. Μετά το 1979, η σύνθεση του σχήματος υπέστη πολυάριθμες αλλαγές, με μοναδικό σταθερό μέλος τον Αϊόμι.

Μαζί με τους Deep Purple και τους Led Zeppelin είναι τα τρία συγκροτήματα που αποτέλεσαν τους δημιουργούς του heavy metal μουσικού ιδιώματος, ενώ θεωρούνται το πρώτο συγκρότημα του είδους. Κατά το παρελθόν έχουν περάσει από τη σύνθεση τους σπουδαίοι μουσικοί όπως ο Ρόνι Τζέιμς Ντίο, ο Ίαν Γκίλαν, ο Κόζι Πάουελ, ο Γκλεν Χιουζ, ο Μπομπ Ντέισλι, ο Βίνι Άπις και άλλοι.

Γνώρισαν πολύ μεγάλη επιτυχία κατά την δεκαετία του '70 και τις αρχές της δεκαετίας του '80, με την αρχική σύνθεση να επανενώνεται το 1997, κυκλοφορώντας τον ζωντανά ηχογραφημένο δίσκο "Reunion". Παρ' όλα αυτά, δεν ηχογράφησαν νέο υλικό μέχρι το 2013, όταν η τριάδα Όσμπορν / Αϊόμι / Μπάτλερ με τον Μπραντ Γουίλκ στα τύμπανα, κυκλοφόρησε το άλμπουμ "13", ανεβαίνοντας για πρώτη φορά στην κορυφή του αμερικάνικου Billboard.

Το περιοδικό "Rolling Stone" τους κατέταξε στην 85η θέση της λίστας με τους εκατό σπουδαιότερους καλλιτέχνες όλων των εποχών, ενώ εντάχθηκαν στο Rock and Roll Hall of Fame το 2006. Έχουν πουλήσει περισσότερους από εβδομήντα εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως.


Συντάκτης

05/02/2017 01:02